Het beleggingsbeleid van NN CDC Pensioenfonds is gericht op de lange termijn. Als startend fonds heeft NN CDC Pensioenfonds in 2014 gekozen voor een beleggingsbeleid dat in de eerste jaren verhoudingsgewijs behoedzaam is (met relatief veel staatsobligaties), maar waarbij voldoende rendements-potentieel in de beleggingsportefeuille overblijft om eventueel te kunnen indexeren.
Matching portefeuille
Deze portefeuille heeft als primair doel om de (nominale) pensioenverplichtingen te financieren.
In de matching portefeuille wordt hoofdzakelijk belegd in Europese staatsobligaties van een hoge kwaliteit die zodanig worden gekozen dat de geldstromen van de obligaties en de pensioenuitkeringen voor een belangrijk deel met elkaar samenvallen (‘matchen’).
De omvang van de matching portefeuille bedraagt per 30 juni 2018 circa 60% van het belegd vermogen van NN CDC Pensioenfonds, vrijwel in lijn met de strategische allocatie.
Return portefeuille
Deze portefeuille heeft als primair doel om (op termijn) voldoende rendement te creëren om toeslagverlening mogelijk te maken.
In de return portefeuille wordt gezocht naar een hoger rendement door te beleggen in aandelen en onroerend goed.
De omvang van de return portefeuille bedraagt per 30 juni 2018 circa 40% van het belegd vermogen van NN CDC Pensioenfonds, vrijwel in lijn met de strategische allocatie.
Ontwikkelingen op de financiële markten
Na het eerste kwartaal van 2018 werd ook het tweede kwartaal gekenmerkt door meer onrust op de financiële markten, vergeleken met het rustige 2017. Vooral geopolitieke spanningen lagen hier aan ten grondslag. Zo begon het kwartaal met onrust in het Midden Oosten over de aanpak van Syrië na het mogelijke gebruik van chemische wapens. De eerste Amerikaanse importheffingen – op staal en aluminium – gingen officieel in. Daarnaast vond de eenzijdige opzegging van de nucleaire deal met Iran door de Verenigde Staten plaats. Tegen het einde van het kwartaal nam het handelsconflict in hevigheid toe. Zo kondigde President Trump verdere importheffingen aan op Chinese producten, waarop China reageerde met tegenmaatregelen. Europa reageerde op de staal en aluminium heffingen door importheffingen op onder andere Harley-Davidson motoren en Levi spijkerbroeken. In Europa was er de nodige onrust vanwege het vertrek van de Spaanse premier Rajoy, plannen van het nieuwe euro-sceptische Italiaanse kabinet en een opgelaaide vluchtelingencrisis binnen Europa.
De impact van de mogelijk aanstaande handelsoorlog is vooralsnog niet duidelijk waarneembaar in economische cijfers: in Amerika daalde het aantal wekelijkse werkloosheidsaanvragen tot 209.000 (het laagst sinds 1970), steeg het aantal nieuwe orders bij bedrijven binnen de private sector wat tot uiting kwam in een hoger dan verwachte inkoopmanagers index op 56,2. Uit verschillende cijfers en enquêtes blijkt dat de krapte op de arbeidsmarkt toeneemt evenals de druk op inflatie. Inmiddels ligt de inflatie al 8 maanden boven de 2% en sinds maart ligt ook de kerninflatie (excl. energie en voedsel) hierboven. De cijfers gaven gelegenheid voor de Amerikaanse Centrale Bank (FED) om de rente voor de twee keer dit jaar te verhogen naar de bandbreedte 1,75% tot 2,00%.
Na een minder eerste kwartaal lijkt Europa de groeivertraging te hebben gestabiliseerd, afgemeten aan de enquêtes onder inkoopmanagers. De Europese Centrale Bank (ECB) liet de rente ongemoeid, maar verklaarde wel dat het opkoopprogramma waarschijnlijk per oktober 2018 gehalveerd zal worden van € 30 mrd. naar € 15 mrd. om het na december 2018 volledig te beëindigen.
Ondanks de hogere mate van onrust wisten Amerikaanse bedrijven een forse winstgroei te rapporteren, mede hierdoor steeg de lokale aandelen markt met ruim 3%. Ook Europa (+4%) en Japan (+2%) konden het kwartaal positief afsluiten, grootste verliezers waren de aandelen op de opkomende markten met een verlies van 8% (in US Dollars). Ook de categorie vastgoed wist het kwartaal positief af te sluiten met een stijging van circa 4%.
De rente daalde in het tweede kwartaal beperkt waardoor de obligatieportefeuille een positief rendement wist te behalen van 2%. De totale aandelenportefeuille (ontwikkelde en opkomende markten) behaalde een rendement van 4% (in euro). Binnen de categorie vastgoed steeg het beursgenoteerd vastgoed met 9% en de Nederlandse woningen en winkels eindigden ook dit kwartaal weer positief met een rendement van respectievelijk 3% en 1%.
De beperkt gedaalde rente in combinatie met gestegen aandelen- en vastgoedkoersen zorgden voor een positieve ontwikkeling van de dekkingsgraad. De combinatie van deze ontwikkelingen zorgden ervoor dat de dekkingsgraad van 117% toenam tot 118% (zie voor meer informatie over de dekkingsgraad het hoofdstuk financiële positie).
Benchmark
NN CDC Pensioenfonds beoordeelt de beleggingsrendementen door deze te vergelijken met een benchmark die is afgeleid van het strategisch beleggingsbeleid. Een benchmark is een meetlat om de prestaties van de beleggingsportefeuille te evalueren op de langere termijn. Het totaal rendement is een gewogen gemiddelde van het rendement van de matching portefeuille en de return portefeuille. Omdat valutakoersen een grote rol spelen bij de buitenlandse beleggingen in de return portefeuille, dekt het fonds de niet-euro valutaschommelingen voor een belangrijk deel af. Het resultaat van deze valuta-afdekking wordt bij het totaal rendement geteld.
Conclusie
In het tweede kwartaal van 2018 heeft NN CDC Pensioenfonds met de matching portefeuille een rendement behaald van circa +1,6%.
De return portefeuille behaalde een rendement van circa +4,3%. De valuta-afdekking had een negatieve invloed op de portefeuille van -0,7%. Het gewogen totaal rendement op de beleggingen van NN CDC Pensioenfonds was +2,0%.