Het beleggingsbeleid van NN CDC Pensioenfonds is gericht op de lange termijn. Als startend fonds heeft NN CDC Pensioenfonds in 2014 gekozen voor een beleggingsbeleid dat in de eerste jaren verhoudingsgewijs behoedzaam is (met relatief veel staatsobligaties), maar waarbij voldoende rendements-potentieel in de beleggingsportefeuille overblijft om eventueel te kunnen indexeren.
De beleggingen van het fonds zijn onderverdeeld in twee portefeuilles.
Matching portefeuille
Deze portefeuille heeft als primair doel om de (nominale) pensioenverplichtingen te financieren.
In de matching portefeuille wordt hoofdzakelijk belegd in Europese staatsobligaties van een hoge kwaliteit die zodanig worden gekozen dat de geldstromen van de obligaties en de pensioenuitkeringen voor een belangrijk deel met elkaar samenvallen (‘matchen’).
De omvang van de matching portefeuille bedraagt per 31 december 2019 circa 59% van het belegd vermogen van NN CDC Pensioenfonds.
Return portefeuille
Deze portefeuille heeft als primair doel om (op termijn) voldoende rendement te creëren om toeslagverlening mogelijk te maken.
In de return portefeuille wordt gezocht naar een hoger rendement door te beleggen in aandelen en onroerend goed.
De omvang van de return portefeuille bedraagt per 31 december 2019 circa 41% van het belegd vermogen van NN CDC Pensioenfonds.
Afnemende geopolitieke spanningen
In het vierde kwartaal verbeterde het sentiment op de financiële markten. Dit werd voornamelijk gedreven door afnemende geopolitieke spanningen.
Na maandenlange onderhandelingen tussen de Verenigde Staten (VS) en China, is er in het vierde kwartaal een deelovereenkomst (1e fase deal) bereikt waarbij Amerika afziet van een geplande nieuwe ronde importheffingen en een deel van de eerder opgelegde importtarieven deels zal terugdraaien. China zal op zijn beurt in de komende twee jaar voor 200 miljard dollar extra aan Amerikaanse producten kopen en daarnaast zal China betere bescherming van intellectueel eigendom en een ruimere toegang tot de Chinese markt bieden aan Amerikaanse bedrijven. De overeenkomst is op 15 januari 2020 ondertekend.
De Conservatieven, onder leiding van premier Boris Johnson, behaalden een ruime meerderheid in de Britse verkiezingen van 12 december. Hierdoor kan Johnson zijn deal met de Europese Unie begin 2020 doordrukken en is de kans op een harde Brexit op korte termijn van de baan.
Macro economische data
Wereldwijd tonen de inkoopmanager indices dat de verwerkende industrie nog steeds in zwaar weer verkeert, maar er wel sprake is van een stabilisatie of lichte verbetering. Harde data zoals de industriële productie bleven slechte cijfers vertonen. De dienstensector verbeterde in het vierde kwartaal licht en draait ondanks de malaise in de industrie nog steeds op een behoorlijk niveau. Positief was ook dat het consumentenvertrouwen in de VS onveranderd hoog bleef, mede door de lage werkloosheid die zich op het laagste punt in de afgelopen 50 jaar bevindt.
Centrale banken
Eind oktober heeft de Amerikaanse centrale bank (Fed) de rente voor de derde maal dit jaar met 25 basispunten verlaagd naar een bandbreedte van 1.75%-2%. Echter tempert het wel de verwachtingen op nog meer renteverlagingen. Tevens kondigde de Fed aan om tot en met minimaal het 2e kwartaal van 2020 voor $60 miljard per maand kortlopende staatsobligaties te kopen om de liquiditeit in de geldmarkt te ondersteunen.
In Europa bleef het monetaire beleid in het vierde kwartaal ongewijzigd. Het belangrijkste nieuws is dat Christine Lagarde per 1 november gestart is als opvolger van Mario Draghi. Ze gaf aan dat er in 2020 een uitgebreide herziening van het ECB beleid zal plaatsvinden waarbij er met name wordt gekeken naar de inflatiedoelstelling.
Sterke stijging rentes en aandelen
De risicobereidheid onder beleggers nam toe door de afnemende geopolitieke spanningen en verbetering van de macro economische data. De aandelen in de VS, Japan en Opkomende Markten stegen circa 9% (allen in lokale valuta). Daarentegen bleven Europese aandelen flink achter met een stijging van slechts circa 5%. Beursgenoteerd vastgoed nam 2.5% in waarde toe dit kwartaal. Direct vastgoed in Nederlandse woningen en winkels noteerden een plus van respectievelijk 3% en 1%. Rentes stegen flink: de 10 jaars Duitse rente steeg van -0,57% naar -0,19% en de 30 jaars van -0,07% naar 0,35%. De 30 jarige swap rente steeg vrijwel in lijn van 0,22% naar 0,63%.
De gestegen aandelenkoersen in combinatie met de sterk gestegen rentes hebben er toe geleid dat de dekkingsgraad steeg van 102.0% tot circa 105.2% (klik hier voor meer informatie over de dekkingsgraad in het hoofdstuk financiële positie).
Benchmark
NN CDC Pensioenfonds beoordeelt de beleggingsrendementen door deze te vergelijken met een benchmark die is afgeleid van het strategisch beleggingsbeleid. Een benchmark is een meetlat om de prestaties van de beleggingsportefeuille te evalueren op de langere termijn. Het totaal rendement is een gewogen gemiddelde van het rendement van de matching portefeuille en de return portefeuille. Omdat valutakoersen een grote rol spelen bij de buitenlandse beleggingen in de return portefeuille, dekt het fonds de niet-euro valutaschommelingen voor een belangrijk deel af. Het resultaat van deze valuta-afdekking wordt bij het totaal rendement geteld.
Conclusie
In het vierde kwartaal van 2019 heeft NN CDC Pensioenfonds met de matching portefeuille een rendement behaald van circa -10,0%. De return portefeuille behaalde een rendement van circa +4,8%. De valuta-afdekking had een licht positieve invloed op de portefeuille van +0,2%. Het gewogen totaal rendement op de beleggingen van NN CDC Pensioenfonds was -4,2%.